Omdat we vandaag iets te vieren hebben – de lente is begonnen en hoe! – dook ik de keuken in om mijn allereerste koolhydraatarme ‘Konzelmann’s cakemix vanille’ te proberen. Als je al een tijdje Shaking off the Sugar volgt, weet je dat ik mijn gebak en zoete tussendoortjes zelf maak. Met verse ingrediënten en volgens eigen receptuur. Maar weet je, er zijn van die momenten dat je gewoon effe geen zin hebt om iets te doen. Of dat je het simpelweg te druk hebt met allerlei andere leuke projecten (zo zijn we vandaag tuinmeubilair in de IKEA gaan kopen en daarna de voor- en achtertuin flink gaan opknappen). Nou… op die momenten is het maar wát handig om een kant-en-klaar mix in huis te hebben.
De cakemix bevat amandelmeel, kokosmeel, eiwitpoeder en een hele hoop ingrediënten die ik niet zo 1-2-3 uit het Duits kan vertalen. Waarschijnlijk zoetstoffen en verdikkingsmiddelen. Heel eerlijk, met enige argwaan begon ik te klutsen, kloppen en knoeien. Ik proefde tussendoor van het beslag en besloot er wat ‘gesuikerde’ citroenrasp bij te doen. En een beetje extra zoetstof. Die citroenrasp kreeg ik na een bezoekje aan de zaterdagmarkt van Ben kado. Hij kocht een kilo citroenen voor me, boende ze één voor één en schilde ze zo dun mogelijk. Daarna sneed hij de citroenen in heel fijne reepjes en hakte ze nog fijner. Een paar scheppen Steviala Kristal Sweet erbij, even mixen en in de jampot! Als dat geen echte liefde is, dan weet ik het niet meer. Ik doe intussen al maanden met onze verse citroenrasp. Oké, oké… het is even investering voor je partner, maar dan heb je wel wat. En hij of zij natuurlijk ook 😉 Tip: bewaar de citroenrasp koel.
Terug naar de Konzelmann’s cakemix. Ik deed anderhalve eetlepel citroenrasp en een scheut Steviala Kristal Sweet bij het beslag. Naderhand maakte ik een icing van Steviala Frosting met een beetje water, een scheut citroensap en ja.. weer een beetje citroenrasp. Ik kan je zeggen: missie geslaagd! De cake is stevig, maar luchtig. Een beetje moist (‘sappig’ vind ik zo vies klinken), maar tegelijkertijd ook droog en chewy. Dat droge gevoel komt denk ik door het kokosmeel.
Per (bescheiden) plak kom ik uit op ongeveer 2 gram koolhydraten. Het mooie is dat je echt niet nóg een plakje wilt. De cake zit boordevol eiwitten, wat voorkomt dat je honger krijgt. En zeer laag in koolhydraten, wat voorkomt dat je bloedsuikerspiegel op een achtbaar gaat lijken.
De volgende keer zal ik de vanillemix combineren met kaneel en een laag zelfgemaakte salty caramel saus. Of met een laagje ricotta en frambozen. Oooeh… of met kokosrasp en limoen. Zo zie je maar: ook met een bakmix kan je zelf nog alle kanten op!
P.S. zelf eens proberen? De Konzelmann’s cakemix koop je o.a. bij www.afvallenmetbregje.nl.