Sinds ik koolhydraatarm eet, doe ik mijn boodschappen op een heel andere manier. Moeiteloos loop ik de bakkerij voorbij en let niet eens op de schappen met chips en koekjes. De schappen met exotische producten hebben daarentegen een magnetisch effect op mij; iedere keer weer ontdek ik nieuwe producten die heel goed passen bij een lowcarb levensstijl. Daar blijf ik dan heel lang hangen.
Een paar weken geleden ontdekte ik Konjac. Deze Japanse plant – ook wel bekend als de Glucomannan – bevat geen vet, koolhydraten, suiker, gluten, zout en proteïne. Wat dan wel? Vezels! Daardoor bevat Konjac slechts 8 kilocalorieën per 100 gram. Ook nog eens fijn voor mensen die calorieën tellen dus. Met enige argwaan besloot ik thuis eerst wat internetonderzoek te doen, voordat ik me eraan zou wagen.
Maar het is zo ver. Konjac blijkt al eeuwenlang in de Aziatische keuken gebruikt te worden. Het wordt ook wel de hongerstillende slankmaker genoemd. En in Amerika, waar de lowcarb en keto lifestyle de normaalste zaak van de wereld is, delen foodbloggers het ene Konjacrecept na het andere. Ik was om!
Vanavond ben ik aan de slag gegaan met de Konjac Fettuccine van het merk Slendier. Dat combineerde ik met een rendangcurry met kippendijen, pinda’s en broccoli. Nu ik niet meer in de strenge fase van mijn dieet zit en gewoon op gewicht wil blijven, is het geen enkel probleem om een kant en klare boemboe te gebruiken. 100 gram rendangboemboe bevat slechts 5 gram koolhydraten en 3,5 gram suiker. Dat is slechts 2,5 gram kh per persoon.
Mijn ervaring? Een super handig product! Het is letterlijk binnen één minuut klaar. Je hoeft de Konjac alleen af te spoelen en kort in kokend water te verhitten. Konjac heeft zelf totaal geen smaak en neemt de smaak van je saus op. Qua textuur vond ik het meer dan prima. Het heeft en houdt een goede bite, is een beetje glibberig (een must bij noodles) en heeft daardoor iets weg van platte glass noodles. Het verzadigt ook lange tijd. Zorg er wel voor dat je flink wat water bij de maaltijd drinkt.
Al met al ben ik heel positief over Konjac en heb volop ideeën voor andere recepten. Toch nog een kritische noot: je betaalt maar liefst € 2,79 per pakje. Ik kan daar twee keer van eten, maar voor een grote eter is dat één avondmaaltijd.