Mocht je de koolhydraatarme worstenbroodjes al eens gemaakt hebben, dan ben je één stap verwijderd van dit heerlijke brood. Ik had namelijk wat restjes deeg over, rolde die tot kleine bolletjes en bakte ze samen met de worstenbroodjes af. Dat smaakte naar meer!
Op een doordeweekse avond na een drukke werkdag, zocht ik alle ingrediënten bij elkaar en geloof het of niet, binnen tien minuten had ik mijn beslag al klaar. Hop de oven in, het journaal kijken en wachten maar… Diezelfde avond nog heb ik mezelf getrakteerd op een paar dunne plakjes met pesto van radijsloof en hazelnoten.
Luchtig mozzarellabrood
VOORBEREIDING: 5 MIN | BAKTIJD: 20 MIN | TOTAAL: 25 MIN | 1 BROOD
INGREDIËNTEN
- 2 eetlepels roomkaas
- 120 gram mozzarella
- 80 gram amandelmeel
- 1 theelepel arrowroot
- 2 eitjes
- jouw favoriete zaden en pitten
- snufje zout
BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Rasp de mozzarella. Dat gaat het makkelijkst in een food processor. Gebruik anders een rasp of snij de mozzarella heel fijn met een scherp koksmes. Meng de roomkaas door de mozzarella.
- Pak een grotere kom en meng het amandelmeel, arrowroot en 1 ei
- Meng de kaas met het amandelmengsel en smaak af met een snufje zout
- Giet het in een siliconen cakevorm of een ingevet bakblik
- Bestrijk de bovenkant met ei en sprenkel er een mengsel van maanzaad, sesamzaad, lijnzaad, pompoenpitten en/of zonnebloempitten overheen (eventueel gekneusd in een vijzel).
- Plaats het brood in het midden van de oven in 25 à 30 minuten goudbruin worden.
- Haal het brood uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster
Bon ap’!
TIPS
- Een koolhydraatarme levensstijl kan zo duur en goedkoop zijn als je zelf wilt. Ga je bakken? Neem dan vooral de goedkopere varianten mozzarella en roomkaas. Controleer wel altijd het aantal koolhydraten en toegevoegde suikers op het etiket. ?
- Qua beleg kan je alle kanten op! Beleg een sneetjes met ham, tomaat en mozzarella. Of met kaas, mosterd en komkommer.
- Toasten gaat ook prima! Of maak er een tosti van.
FOODFACTS
- Arrowroot: het poeder van de pijlwortel is een prima koolhydraatarm alternatief voor bloem of maïzena om gerechten te binden. Dat is…. als je het met mate gebruikt natuurlijk. Arrowroot is niets nieuws onder de horizon. Al meer dan 11.000 jaar wordt deze zetmeelrijke wortels gecultiveerd en vormt in het Caraïbisch gebied nog steeds een belangrijk onderdeel van het dagelijks dieet.Ter vergelijking: 100 gram arrowroot bevat 13 gram koolhydraten en 100 gram maizena bevat 91 gram koolhydraten.
- Zaden en pitten: zaden en pitten zitten boordevol gezonde vezels, vitaminen en mineralen. Maar let op! Ze zijn ook bronnen van vetten en koolhydraten. Volg je een dieet en zit je in de strenge fase? Dan kan je ervoor kiezen om deze worstenbroodjes zonder zaden en pitten te maken. Je kan dan wel een eetlepel gemalen lijnzaad gebruiken voor de crunch. Tip: drink er voldoende water bij!
Gemaakt volgens recept. Het kwam helemaal nat uit de oven. Jammer
Wat jammer om te horen! Dat zou aan meerdere factoren kunnen liggen. Wanneer ik Philadelphia als roomkaas gebruik, slagen mijn baksels meestal in één keer. Gebruik ik die van de Lidl, dan blijft het wat vochtiger. Het zou ook met de grootte van eieren te maken kunnen hebben. Eén tip: gebruik net als met cake een breinaald of satéprikker om te controleren of het brood droog is. Zo niet, laat deze wat langer in de oven staan.
Wat voor braadworsten gebruik je? Heb je EE voorbeeld van merk, bbq worsten zijn te dik en gewone verse worst vlgs mij ook?
Hi Elke, ik gebruikte voor dit recept Catalaanse worstjes van Albert Heijn. Die zijn namelijk laag in koolhydraten én lekker op smaak.
Hi Anneke,
Ik heb vanmiddag het mozzarellabrood gebakken
Het ziet er prima uit van kleur en zo, maar het is helemaal niet zo gerezen als op jouw foto !
Ik heb me exact aan het recept gehouden !
Hi Gerrie, ik ben echt aan het dubben wat het zou kunnen zijn. Toen ik het beslag in de cakevorm deed, was het al vrij hoog. Echt veel gerezen is het daarna niet. Wat misschien het proberen waard is, is om de eiwitten op te kloppen en die voorzichtig door het mengsel te spatelen. Dan neemt de massa sowieso in volume toe. Wat voor mozzarella gebruikte je? Een bolletje of voorgesneden stukjes? Groetjes, Anneke
Owww, in het recept staat 2 eitjes en jij antwoordt nu dat ik de eiwitten kan opkloppen.
Ik heb een ei in het beslag gebruikt en het andere ei geklutst op het brood gesmeerd.
Zit daar de fout misschien ?
Groetjes, Gerrie
Ps. Ik heb het inmiddels geproefd en de smaak is heerlijk ! Ik had een bol buffelmozzarella gebruikt
Nee, jij hebt het helemaal goed gedaan hoor! Maar je kan bijvoorbeeld eiwit en eigeel scheiden, dan het eiwit opkloppen en daarna samen met het eigeel onder de massa mengen. Ik ga het de volgende keer zelf eens proberen en laat je weten wat het resultaat is. In ieder geval: fijn om te horen dat de smaak goed was! Hmmmm…. buffelmozzarella, dat blijft toch altijd het lekkerste, hè?! 🙂
Dank je. Ik ga het na het weekend ook nog eens doen zoals je zei.
Ik vind het een heel lekker broodje nl. Had het vanmiddag met homemade pesto en dat is echt een heerlijke combinatie .
Ik laat je het je ook nog horen 🤗
Hi Anneke,
Het broodje is beter zo hoor, met die opgeklopte eiwitten !
Ik doe er twee eiwitten door en een eigeel.
Het andere eigeel smeer ik er bovenop met de zaden .
Succesrecept !
Wat goed!