Als je net begint met een koolhydraatarm dieet, komen er momenten voorbij dat je snakt naar noodles of pasta. Dat ultieme comfort food kun je heel makkelijk nabootsen met een spiraalsnijder. De kleur, geur en textuur van een gerecht zijn namelijk minstens zo belangrijk als de smaak. En daar tel ik de ambiance dan nog niet eens bij op!
Deze week maakte ik een snelle, gezonde en eiwitrijke avondmaaltijd bomvol gezonde ingrediënten: courgette, citroen, avocado, tonijn en feta. Je krijgt dan het ziltige van feta, het zure van de citroen, het vettige en aardse van de avocado…. echt een match made in heaven. De meeste mensen eten hun avocado koud. Zo nu en dan kies ik ervoor om die te verwarmen. De smaak verandert daardoor en wordt intenser, nootachtiger.
Romige courgetti met tonijnavocadosaus en feta
VOORBEREIDING: 10 MIN | BAKTIJD: 5 MIN | TOTAAL: 15 MIN | AANTAL PERSONEN: 1 à 2 personen
INGREDIËNTEN
- 1 courgette
- halve 1 avocado
- half blikje tonijn
- scheutje room of roomkaas
- halve citroen
- 1 bosuitje
- 40 gram feta
- koriander of peterselie (comme vous-voulez)
- olijfolie
Bereiding
- Was de courgette en draai deze met de spiraalsnijder in slierten. Ik gebruik daarvoor het mesje met de grotere opening, zodat de slierten stevig blijven.
- Snij de avocado in blokjes en verwarm deze samen met de tonijn in een steelpannetje op laag vuur. Giet er een beetje room of roomkaas bij.
- Snij het bosuitjes in dunne schuine ringen, verbrokkel de feta met je handen en snij de kruiden fijn
- Verhit een wok met olie en wok de courgetteslierten twee minuten op hoog vuur. Smaak af met peper, zout en citroensap en plaats het op een bord.
- Schenk hier de avocadotonijnsaus over, garneer met feta, kruiden en het bosuitje.
- Rasp er tot slot wat citroenschil overheen en druppel er een beetje extra virgine olijfolie overheen.
Bon ap’!
TIPS
- Deze maaltijd kan je ook prima koud eten! Ik neem ‘m wel eens mee in een lunchtrommel zodat ik ook op kantoor lekker kan eten. Dankzij de eiwitten, heb ik de hele dag een verzadigd gevoel en kom niet in de verleiding om rond ‘sugar rush hour’ de snoeppot open te trekken.
FOODFACTS
Avocado: deze vrucht is rijk aan gezonde vetten, magnesium, vitamine E en vezels. Ook zouden ze het (slechte) LDL-cholesterol verlagen en het HDL-cholesterol stimuleren. Eén vrucht bevat gemiddeld 200 calorieën en al gauw 23 gram vet. Of je dit dagelijks wilt eten, is dus afhankelijk van jouw voedingspatroon. In een low carb high fat dieet (LCHF), zou het zomaar eens een onmisbare toevoeging aan de dagelijkse maaltijd kunnen zijn!
Courgette: krijg je ook wel eens een enorme courgette kado van een verre kennis met een moestuintje? Gebruik die dan voor de soep, voor brooddeeg of een pizzabodem. Wil je echt courgette kunnen proeven, dan kies je beter voor de kleinere variant waarin de smaak geconcentreerder is.
VOEDINGSWAARDEN
[…] pesto is erg goed te combineren met courgetti. Courgetti maak je in een handomdraai met een […]