Amandelen passen prima in een koolhydraatarm dieet. Ze zijn een goede bron van goede vetten, vitaminen en hoogwaardige eiwitten. Ik geef het woord graag aan De Notenspecialist. Die heeft een mooie pagina geschreven over wat amandelen kunnen betekenen voor je gezondheid.
Ik ben gek op amandelen! Ik bak me suf met amandelmeel. Van mug cakes die je met de magnetron in een minuut klaarmaakt tot taartbodems van amandelmeel. Als makkelijk tussendoortje pak ik wel eens een handje amandelen. Nu de feestdagen eraan komen, trakteer ik mezelf (en de familie!) op een winterse variant met verwarmende specerijen en kruiden!
Sterker nog: ik maakte gisteren deze spicy Kerstamandelen voor de zoete én hartige trek.
Spicy Kerstamandelen
VOORBEREIDING: 5 MIN | BAKTIJD: 15 MIN | TOTAAL: 15 MIN
Ingrediënten
- 1 eiwit
- bakje ongezouten amandelen
- voor de zoete variant: kaneel, koekkruiden, Steviala Kristal Sweet
- voor de hartige variant: gerookte paprikapoeder, zout, picadillokruiden
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 120 graden.
- Klop het eiwit stijf.
- Bedek de amandelen met het eiwit en laat het een paar minuten intrekken
- Strooi de kruiden van jouw keuze over de amandelen en schep ze voorzichtig om, zodat alle amandelen bedekt zijn en het eiwit zoveel mogelijk intact blijft.
- Verspreid de amandelen over een bakblik met bakpapier en droog ze circa tien minuten in de oven. Als het eiwit daarna nog plakkerig is, dan verleng je de baktijd iets.
- Laat afkoelen en bewaar in weckpot of jampot.
Tips
- Je kunt natuurlijk helemaal losgaan met jouw favoriete smaakcombinaties! Wat denk je van vanille-extract in combinatie met kaneel? Of van komijn met cayennepeper? Leef je uit!
- Noten worden een beetje ‘wak’ als er teveel vocht in de lucht zit. Voorkom dit door een gesloten zakje sillicagel bij de amandelen te leggen. Die kleine bolletjes onttrekken vocht uit de lucht, waardoor de noten krokant blijven. De zakjes sillicagel vind je bijvoorbeeld bij nieuwe producten en verpakkingen, zoals nieuwe schoenen en tassen.
Geef een reactie