Weinig mensen hebben het geluk om Eerste Kerstdag precies dat te doen waar ze zin in hebben. Wij zijn van die geluksvogels! Kerstavond, the night before, is voor óns namelijk het moment om samen broers, zussen, kinderen en ouders Kerstmis te vieren aan een héél lange tafel met de lekkerste gerechten en wijnen. De dagen daarna zit de koelkast nog zo vol dat we nog even zorgeloos kunnen blijven genieten.
Tussen Sissi en Gone with the wind warmden we nog een halve liter Toscaanse bloemkoolsoep op. Nu ben ik zo’n soepeter die graag wat broodachtigs erbij wil. Ik bakte daarom deze koolhydraatarme Italiaanse focaccia:
Italiaanse focaccia
Voorbereiding: minuten | Baktijd: minuten | 1 kleine focaccia, groot genoeg als bijgerecht voor 3 – 4 personen
Ingrediënten
- 50 gram amandelmeel
- 10 gram gesmolten kokosvet
- 2 eieren
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel arrowroot
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- snuf zout
- 4 zwarte olijven
- takje rozemarijn
- snufje grof zeezout / fleur de sel
- olijfolie (optioneel)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de amandelmeel, kokosvet, eieren, bakpoeder, arrowroot, kruiden en zout tot een beslag.
- Giet het beslag op een bakplaat met bakpapier, in de vorm van een rechthoek.
- Snij de olijven in plakjes en duw ze in het beslag.
- Rits de rozemarijnblaadjes van het takje en duw ze in het beslag.
- Besprenkel met grof zeezout.
- Bak de focaccia in 25 minuten goudbruin en laat afkoelen op een rooster of eet ‘m gelijk op.
- Besprenkel eventueel met wat lekkere olijfolie.
Tips
- Ook lekker met een zongedroogde tomaatjes, al moet je daar zuinig mee omgaan. In die smaakbommen zitten veel suikers!
- Voeg eens wat geraspte mozzarella toe aan het beslag. Een half bolletje is voldoende.
- Heb je focaccia over? Wikkel deze in vershoudfolie of vries in.
- Heb je geen kokosvet in huis? Roomboter is net zo lekker!
Super cool tante Annie!
Ik kan wel wat gezonde inspiratie gebruiken, dus ik ga je volgen
Wat leuk! Als je zelf goeie tips hebt, voel je vrij om ze hier te delen!