Had ik je al verteld dat bloemkool mijn favoriete groente is geworden? Nooit gedacht, toch gebeurd. Deze groente leent zich uitstekend voor allerlei bereidingen: van bloemkoolbroodjes tot bloemkoolpizza, van basisingrediënt voor worstenbroodjes tot… deze koolhydraatarme taboulé.
Járen geleden las ik het recept in de Allerhande (ere wie ere toekomt!) en sindsdien is het recept niet meer weg te denken bij BBQ-feestjes of voor drukke doordeweekse avonden. Mijn recept verschilt alleen ietsje van die van Albert Heijn. Ik laat de rozijnen weg en vervang die door knapperige zonnebloempitten en pompoenpitten. Ben jij niet zo streng bezig met de koolhydraten? Gooi ze er dan vooral doorheen! Ook heb ik hier de hazelnoten vervangen door geroosterd amandelschaafsel. Beide notensoorten passen trouwens prima bij deze salade.
‘Bloemkool in a bowl’
Voorbereiding: 15 minuten | Koeltijd: half uur
Ingrediënten
- ½ bloemkool
- 2 groene paprika’s (minder koolhydraten dan de rode, gele of oranje)
- 1 bakje koriander
- 1 bakje basilicum (alleen de blaadjes)
- 4 el azijn
- 4 el extra vierge olijfolie
- 2 el olijf- of arachideolie
- 1 bakje hazelnoten (95 g)
- 1 pakje feta
Bereiding
- Snijd de bloemkool fijn tot kleine korrels. Dat gaat het beste in een keukenmachine. Heb je die niet? Snij de bloemkool dan in plakken van een halve cm. Snijd die fijn met een keukenmes.
- Doe de bloemkool in een ruime schaal.
- Pureer in de keukenmachine één paprika met de kruiden tot een pesto. Giet hier 4 eetlepels olijfolie en de azijn bij. Geen keukenmachine? Snijd alles zo fijn mogelijk en meng met olie en azijn.
- Voeg het paprikamengsel, peper en eventueel wat zout toe. Laat en half uur afgedekt in de koelkast staan.
- Verhit intussen arachide- of olijfolie in een koekenpan en het amandelschaafsel en de pitten al omscheppend in een paar minuutjes tot ze knapperig en verkleurd zijn. Let op: blijf erbij staan, want ze kunnen snel verbranden. Laat ze afkoelen op een bord.
- Verbrokkel de feta en snij de andere paprika in kleine blokjes.
- Meng alles nu met de bloemkoolsalade.
Lekker met een koolhydraatarme focaccia, sesambolletje of sneetje mozzarellabrood.
Tips
- Doe er eens wat rucola of waterkers doorheen. Heerlijk!
- Rozijnen zitten bomvol suikers (bijna 80 gram op 100 gram). Wil je graag een zoete tegenhanger in deze salade? Snij dan een half appeltje in kleine stukken (15 gram op 100 gram).
- Maak een dubbele portie: zo heb je voor de komende dagen een lekkere en gezonde lunch klaarstaan.
Geef een reactie