Eén van de gerechten die ik mis uit de tijd dat ik nog in Frankrijk woonde is: rillette. Deze smeerbare, vette (maar koolhydraatarme) lekkernij wordt echt overal verkocht. En in 101 smaken! Logisch ook, het is een typisch boeren gerecht, waarmee oud vlees mals wordt gemaakt en lang geconserveerd kan worden. Elk dorp, elke boerderij kent zijn eigen recept. Oorspronkelijk wordt gemaakt van varkensvlees, maar tegenwoordig duiken ook eendenrillette, zalmrillette en zelfs makreelrillette op.
Beschouw rillette maar als de échte pulled pork avant la lettre. Het vlees wordt namelijk lange tijd in ganzenvet met allerlei kruiden en specerijen gesmoord, net zo lang tot je het uit elkaar kunt trekken. Nadat het gemengd is met vet, laat je het in een terrineschaal stollen in de koeling. Daarna serveer je het op knapperig ‘pain paysan’ met augurkjes of zilveruitjes. Dat friszure smaakt fantastisch met het vette en zoute van de rillette.
Een geweldige bereiding, zo’n rillette, maar voor mij toch iets te tijdrovend. Vandaar dat ik laatst een kant en klare varkensrillette op de kop tikte. De uitdaging? Een krokant alternatief voor het rustieke pain paysan. Het ideale recept vond ik in het boek ‘Het ultieme Low Carb kookboek’ van Jane Faerber (aanrader btw!). Omdat ik niet alle ingrediënten in huis had, paste ik het recept iets aan en wachtte af.
Het resultaat? Fantastisch! Zo goed zelfs, dat ik niet langer wilde wachten met deze update.
Hier komt-ie:
Knapperig pittenbrood met varkensrillette
Bereiding: 5 minuten | Baktijd: 60 minuten | 1 brood
Ingrediënten
- 60 gram lijnzaad
- 75 gram zonnebloempitten
- 75 gram pompoenpitten
- 60 gram sesamzaad
- 60 gram grofgehakte hazelnoten
- 60 gram amandelmeel
- 3 eieren
- 30 ml arachideolie
- halve theelepel zout
- 100 gram geraspte oude kaas
Extra:
- potje varkensrillette
- zure augurken (Neem zeker niet de zoete, want daar zijn veel suikers aan toegevoegd!)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Meng alle ingrediënten en voeg op het laatst de geraspte kaas toe.
- Doe het deeg in een siliconen cakevorm of in een broodbakvorm met bakpapier.
- Bak het brood in 60 minuten af en laat afkoelen op een rooster.
- Snij in dunne plakjes, besmeer met rilletje en combineer het met een augurkje.
- Trek een fles witte wijn open (niet koolhydraatarm, maar ach… het is zondag!) en genieten maar!
Tips
- Snij het brood in dunne plakjes. Dat komt de smaak ten goede.
- Drink wat meer water dan je gewend bent. Het lijnzaad onttrekt namelijk vocht aan je lichaam.
- Snij het hele brood op, verpak de sneetjes apart in huishoudfolie en vries ze in. Zo heb je de komende dagen of weken altijd wat lekkers op voorraad.
Waar is die ricllette te halen als ik vragen mag
Hi Mary, ik kocht de varkensrillette bij Albert Heijn. Het is van het merk “Madame Paté” en is verpakt als worstje in een houten, rechthoekig bakje. Als ik het me goed herinner, stond deze bij de delicatesse-afdeling. AH verkoopt volgens mij ook eendenrillette. Die is van een ander merk en zit in een glazen weckpotje. Ik denk dat deze bij de conserven staat. Groetjes, Anneke
Oke bedankt,ik ga het morgen maken.
Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt. Zeker van het brood! Ook lekker met wat roomboter en kaas. Succes!
De jongens van Brandt en Levie maken ook heel lekkere rilette. Kijk op hun site voor verkooppunten
.
Inderdaad, die is héérlijk! Toevallig ken ik ze persoonlijk en heb ik ooit eens een doos vol charcuterie en andere B&L mogen proberen. 😀
De Lidl in Frankrijk verkoopt af en toe ook rilette. In een wit glazen pot met rode deksel. Omdat het zo lekker lang houdbaar is neem ik, als het er is, 10 potten terug van vakantie.
Oh heerlijk! Fijn dat dit soort producten lekker lang meegaan he? Genieten maar!