Mis jij die heerlijk gevulde ravioli’s of tortellini’s ook al zo sinds je koolhydraatarm eet? Nou… ik niet meer, hoor! De courgette is samen met de bloemkool mijn favoriete low carb ingrediënt! Courgette is niet alleen gezond en smaakvol, maar ook stevig genoeg om te gebruiken als alternatief voor pasta.
Ravioli van courgette, citroen en ricotta met gremolata
Ingrediënten
- 1 courgette
- 1 bakje ricotta (ca. 250 gram)
- paar theelepels citroensap (naar sap)
- citroenrasp
- half bosje platte peterselie
- 1/2 rode peper
- 1 teentje knoflook
- parmezaanse kaas
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Was de courgette snij er lange plakken van, bijvoorbeeld met een kaasschaaf.
- Leg twee repen courgette als dakpannen nét over elkaar. Leg twee andere repen courgette op dezelfde manier haaks op de andere twee repen. Zie de foto hieronder.
- Meng de ricotta met citroensap, een beetje geraspte citroenschil en eventueel met peper en zout. Schep in het midden van elk ‘courgettekruis’ een eetlepel ricotta.
- Vouw de repen tot een ravioli en leg de courgetteravioli’s met de opening naar beneden in een ingevette ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en bak ze ongeveer een kwartiertje in de oven.
- Maak intussen de gremolata. Meng gesnipperde peterselie, citroenrasp, knoflook en olijfolie. Smaak af met fijngesneden rode peper en een klein beetje Parmezaanse kaas. Voeg naar smaak peper en zout toe.
- Haal de courgetteravioli’s uit de oven en besprenkel met gremolata.
Tips
- Schep de ravioli’s met een taartschep of kaasschaaf uit de schaal. De onderkant is open, dus het gevaar bestaat dat de boel uit elkaar valt.
- Er bestaat niet één specifiek recept voor gremolata. Dit is typisch zo’n smaakmaker die je maakt op basis van gevoel en smaak. De een houdt van pittig, dan ander weer van fris. It’s up to you!
- Gremolata is ook heerlijk bij een stuk gegrild vlees of een witvisje.
Geef een reactie