Een lekker, licht en koolhydraatarme maaltijd maak je in een handomdraai. Deze week, na een drukke kantoordag, had ik weinig zin om nog lang in de keuken te staan. Gelukkig ben ik gezegend met Ben; hij doet doordeweeks vaak de boodschappen en als professioneel kok kijkt hij met enthousiasme naar mijn koolhydraatarme capriolen… en springt hij bij met slimme tips en trucs.
Het werd gemarineerde pangafilet met gegrilde venkel en een venkelsalade met een dressing van kappertjes, ansjovis, knoflook en citroen. Ik koos voor gegrild en rauw, omdat je op die manier twee totaal verschillende smaken krijgt, die hartstikke goed samengaan. Tijdens het bakken verliest de venkel iets van haar anijsachtige smaak en wordt wat zoeter. Rauw heeft de venkel een sterke maar verfijnde anijssmaak en is lekker crispy. Zowel gegrild als rauw is de venkelknol een onmisbare metgezel van een lekker visje. En van ansjovis, echt waar… Ik maakte daarom extra veel dressing, zodat ik de rest van de week nog iets in de koelkast had staan.
Laat je niet afschrikken door de verschillende bereidingen. Ik beloof je, in no time heb je een gerecht op tafel waar je hoge ogen mee gooit! [Pssst… en dan heb ik het nog niet eens gehad over de kostprijs. Dit is typisch zo’n low budget meal waar je blij van wordt!]
Pangafilet met gegrilde venkel en frisse venkelsalade
Voorbereiding: 10 minuten | Baktijd: 15 minuten | 2 personen
Ingrediënten
- 2 pangafilets
- viskruiden: cayennepeper, paprika, peper en zout
- 2 venkelknollen
- 1 eetlepel kappertjes
- 5 ansjovisfilets
- 1 teentje knoflook
- 8 eetlepels olijfolie
- sap van een halve citroen
- olijfolie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een grote ovenschaal in voor de pangafilets en een venkelknol.
- Dep de filets droog en wrijf in met de kruiden en wat olijfolie.
- Was één venkelknol, snij het kontje eraf en snij in kwarten.
- Plaats vier kwarten in de ovenschaal met de vis en besprenkel met olijfolie. Bak ze in een kwartier af.
- Terwijl de vis in de oven staat, ga je aan de slag met de dressing: meng de kappertjes, knoflook, citroensap, ansjovis en olie in een keukenmachine. Proef even, maar voeg even niets extra toe.
- Was de tweede venkel en snij klein met een mandoline, keukenmachine of met een scherp mes. Knijp er een beetje citroensap over en hussel door elkaar. Zo voorkom je dat de venkel verkleurt.
- Nu komt het mooiste: proef de dressing opnieuw, maar dit keer mét de rauwe venkel. Je zult merken dat de smaak ineens helemaal klopt! Voeg eventueel nog wat peper of extra zuur toe, zoals nog meer citroensap of een scheutje azijn.
- Alles klaar? Garneren maar!
Tip
- Gooi de steeltjes en het loof van de venkel niet weg. Hier zit bijzonder veel smaak aan. Ook geeft het wat extra kleur en textuur aan je bord. Het oog wil tenslotte ook wat, nietwaar?
Geef een reactie