Oh wat hunkerde ik de afgelopen maanden af en toe naar een broodje pita. Of een Mexicaans avondje met alles erop en eraan.. Of… gewoon lekker met een flatbread in een kommetje hummus dippen. Daar ga je dan met je koolhydraatarme lifestyle. Tenzij je zelf je eigen tortilla’s of flatbreads bakt. Voor iedereen die geen keukenprins(es) is of geen zin/tijd heeft, heb ik goed nieuws: de koolhydraatarme pita’s van Joseph’s zijn ontzettend lekker en bevatten maar 5 gram koolhydraten per stuk. Je kunt ze prima koud eten of even in de oven, grill of koekenpan verwarmen. (Je kunt ze kopen bij www.afvallenmetbregje.nl )
Die ontdekking moest gevierd worden! Daarom bombardeerde ik gisterenavond tot Pita Night! Inclusief huispak, een salontafel vol Midden-Oosterse gerechtjes en de volledige Netflixserie Designated Survivor. Hier een aantal recepten die jouw pita-avondje laten slagen:
Pita met Oosterse kippendijen, noten hummus en knolselderijcouscous
Noten Hummus
Hummus wordt normaal gesproken gemaakt van kikkererwten. Kleine koolhydraatbommetjes! Maar wat let je om kikkererwten – die toch al een nootachtige smaak hebben – eens een keer te vervangen door macadamianoten? Ik kan je zeggen: het is alle moeite waard!
Ingrediënten
- 80 gram macadamianoten
- 1 teentje knoflook
- 30 gram sesampasta (‘tahini’)
- 30 ml goede olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 30 ml water
- zout en peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 170 graden en rooster de macadamianoten tien minuutjes op een bakplaat met bakpapier. Schep af en toe om.
- Pureer alle ingrediënten in een keukenmachine tot een egale massa.
- Breng op smaak met zout en peper, of eventueel wat extra citroensap of knoflook
- Schep in een bakje en garneer met een paar macadamianoten en een beetje olijfolie
- Voor de finishing touch strooi je er nog een beetje za’atar of cayennepeper overheen.
Oosterse kippendijen
Ingrediënten
- 4 kippendijen
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel ras el hanout
(Heb je geen ras el hanout in huis? Maak een mengsel door 1 kardemompeul en 1 kruidnagel te malen en te mengen met 2 theelepels korianderpoeder, 2 theelepels komijnpoeder, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel kaneelpoeder en 1 theelepel paprikapoeder) - een halve ui *
- een halve citroen *
- snufje zout
- verse koriander
- 1 eetlepel olijfolie
* Laat achterwege als je heel strikt koolhydraten telt.
Bereiding
- Snij de kippendijen in smalle reepjes
- Bestrooi met ras el hanout en (naar smaak) peper en zout en wrijf de smaakmakers goed in het vlees
- Snipper de ui en knoflook
- Verhit een pan met olijfolie en fruit de knoflook en uit. Voeg daarna de kipreepjes toe en bak bruin
- Pers aan het eind nog een halve citroen boven het vlees uit
- Schik de kipreepjes op de mooiste schaal die je hebt en garneer met verse koriander
Knolselderijcouscous
- Voor ingrediënten en bereiding zie het recept Taboulé van knolselderij, citroen, pinda’s en koriander
Smakelijk!!!
heerlijk die macadamiahumus! ik kreeg hem niet zo zalvig als normale humus, maar hij blijft heerlijk! ik geniet nu van een vers bruin broodje met een likje notenhumus en een plakje oude brokkelkaas, ook een heerlijke combinatie! dank je voor het recept!
Wat goed om te horen, Wendy! Je kan proberen een klein beetje meer vetstof toe te voegen, hoewel er in macadamia’s natuurlijk al meer dan genoeg vetten zitten 😉