Oké, ik moet mijn hart luchten: wanneer iemand praat over superfood raak ik soms een beetje geïrriteerd. Wat is in hemelsnaam superfood? Wat voor de een gezond is, hoeft voor de ander niet zoveel baat te hebben. En waarom massa’s geld uitgeven aan hippe, trendy voedingsmiddelen als dezelfde vezels, vitaminen en mineralen ook in een ‘saai en ondergewaardeerd’ stuk groente of fruit kunnen zitten? Om die reden ben ik nooit aan chiazaad begonnen. Zangzaad, zo noemt mijn beste vriendin het. Blijkbaar gaan er massa’s Nederlanders de grens over naar België, waar het veel goedkoper verkocht wordt, inderdaad als… vogelvoer.
Een struintocht op Instagram schudde me wakker en maakte me instant nieuwsgierig. Ik zag de ene na de andere chiazaadpudding en chiabowl voorbij komen. Plaatjes waren het! Om van te watertanden! Toen ik in de Albert Heijn een vrij betaalbaar bakje zangzaad zag staan, zette ik mijn scrupules opzij en begon in te laden.
En wat ben ik daar blij mee! Want even los van wat chiazaad allemaal voor je gezondheid zou doen… het is een heel bijzonder ingrediënt om mee te koken. Het zaad ontwikkelt zich tot een soort gel wanneer je het in een vloeistof laat wellen. Het doet mij erg denken aan tapioca. (Maar wees gewaarschuwd voor de textuur! Je houdt van of niet. Een vriend van me gruwelde toen hij de eerste hap nam van het chia-ontbijtje dat zijn vriend voor hem had klaargemaakt. Het deed hem denken aan kikkerdril. Tja…)
Met een beetje trots presenteer ik daarom het recept voor:
Passievruchtenkwark met chiazaad en blauwe bessen
Ingrediënten
- 180 ml amandelmelk
- 2 eetlepels chiazaad
- 1 eetlepel kokosrasp
- 2 theelepels suikervrije zoetstof, bijv. Steviala Frost
- 100 ml kwark
- handje blauwe bessen
- 1 passievrucht
Bereiding
- Meng het chiazaad met de kokosrasp, zoetstof en amandelmelk en zet 2 uur in de koelkast, of tot het een stevige massa is.
- Schep een laagje chiazaadpudding onderin het glas, schep daar kwark bovenop, gevolgd door de blauwe bessen. Herhaal dit tot je meerdere laagjes hebt.
- Snij de passievrucht doormidden en lepel de zaadjes eruit en gebruik die als laatste laagje.
Tip
- Amandelmelk zou na opening slechts een paar dagen houdbaar zijn, maar check de smaak en geur even voordat je het overschot weggiet. Ik heb er zelfs nog een week langer mee kunnen doen!
- Meet vet nodig? Giet dan ook een scheutje kokosroom bij het mengsel van chiazaad en amandelmelk.
[…] deelde ik al een berichtje voor chiapudding, hier op Shaking off the Sugar. Het is geweldig hoe die harde zaadjes ineens van structuur […]