Als je Shaking off the Sugar volgt, dan heb je vast in de gaten dat een leven zonder kaas voor mij een zware opgave is. De eerste maanden dat ik koolhydraatarm door het leven ging, volgde ik een commercieel dieet. Kaas werd rigoureus uit het menu geschrapt, vanwege de vetten en volgens mij ook vanwege de aanwezige lactose. Ik snakte naar de dag dat ik mezelf weer mocht trakteren op een abdijkaasje of een stuk Old Amsterdam. That time has arrived!
Voor iedereen die net zo’n grote kaasliefhebber is als ik, heb ik een hartstikke makkelijk en lekker recept voor koolhydraatarme kaascrackertjes. Zeg de TUC-koekjes maar vaarwel. Voortaan wil je alleen nog deze bij de borrel!
Misschien een leuk idee voor de Paasborrel? Ik durf te wedden dat je familie er niet van af kan blijven. 😉
Kaascrackertjes
Ingrediënten
- 165 gram amandelmeel
- 120 gram geraspte cheddar
- 1 ei
- 1 eetlepel olie
- snufje zout
- snufje bakpoeder
- kruiden naar smaak, bijvoorbeeld uien-, knoflook- en/of paprikapoeder
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Meng alle ingrediënten met elkaar en kneed tot een deegbal.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg de deegbal daarop en leg daar een stuk vershoudfolie overheen.
- Druk met je handen de deegbal plat, tot je een mooi vierkant of een rechthoek hebt van (maximaal) een halve centimeter hoog.
- Haal de folie eraf en snij met een pizzaroller het deeg in kleine vierkantjes.
- Bak in ongeveer 20 minuten af in de oven. Het kan zijn dat je ze nog iets langer moet laten staan om ze goed knapperig te krijgen.
- Laat ongeveer een half uurtje op de bakplaat afkoelen en breek de crackertjes in vierkanten.
Hoi! Ik heb de koekjes gemaakt (wel met oude geraspte kaas). Het was de eerste keer dat ik met amandelmeel werkte. Het is volgens mij wel gelukt, want ik neem aan dat het kruimelige wel erbij hoort.
Nu gebruik ik eigenlijk nooit amandelmeel, meestal speltmeel. Kan ik dat hier 1 op 1 in omruilen?
Hoi Yvonne, sorry sorry sorry voor deze wel heel late reactie. Zoals je misschien hebt gelezen ben ik zwanger en heb door allerlei gezondheidskwaaltjes mijn blog even op een laag pitje gezet. Fijn dat het gelukt is! De koekjes mogen inderdaad een beetje kruimelig zijn. Wil je ze iets vaster, dan zou je nog ietsje meer kaas kunnen toevoegen. Dat houdt ‘de boel’ mooi bij elkaar! Speltmeel gebruik ik zelf nooit, aangezien dat een volwaardig koolhydraatproduct is. Ik vermoed – maar durf het niet met zekerheid te zeggen – dat de verhoudingen niet precies hetzelfde zullen zijn. Groetjes, Anneke
Wat een heerlijke crackertjes! Echt een traktatie!
Lekker hè?! Ik ben blij dat ie in de smaak valt! Groetjes, Anneke
Ik heb de kaascrackertjes gemaakt en ze zijn heerlijk. Hoe kan ik ze knapperig houden?
Hi Willemien! Wat goed om te horen! 🙂 Zelf laat ik ze allereerst goed afkoelen voordat ik ze in een luchtvrije doos doe. Daarnaast heb ik nog een trucje, ooit geleerd van de chefkok van mijn hotel-restaurant. Ken je die zakjes met sillicagel, die in schoenendozen en tassen zitten? Die kan je in de doos erbij doen. De zakjes nemen namelijk vocht op en houden je crackers knapperig. Groetjes, Anneke