In december deelde ik al het recept voor koolhydraatarme Brabantse worstenbroodjes, hier op Shaking off the Sugar. Ik vind die worstenbroodjes echt heerlijk op koude winterdagen. Maar hé… ge zijt ‘ne Broabander of nie dan?! En dus passen worstenbroodjes bij elk moment van het jaar, op elk moment van de dag.
Vanochtend vroeg sloop ik naar beneden om voor Ben (en voor mijzelf natuurlijk) flink uit te pakken. Het is immers Pasen; van oudsher een culinair smulfestijn in mijn familie! Gisteren trof ik stiekem al voorbereidingen voor de kleine worstenbroodjes die ik voor onze paasbrunch in petto had. Vanochtend hadden ze alleen nog een tikje in de oven nodig. En verder? Een zacht gekookt eitje natuurlijk, suikervrije bramenjam (het recept volgt volgende week!), zelfgemaakte verse ricotta en lemon curd (ook deze recepten volgen nog) en een powerbowl met chiazaadkokospudding, biologische kwark, passievrucht en frambozen. Met een beetje geraspte chocolade van 85%. 😉
Terug naar de worstenbroodjes. Dit keer heb ik mijn oude recept iets aangepast. Ik stopte de mozzarella in de blender in plaats van deze te snijden. Ik voegde een eitje minder toe en gebruikte iets meer roomkaas en amandelmeel. De arrowroot liet ik in dit recept achterwege, omdat ik twijfelde aan de meerwaarde ervan. Ik kan zeggen: experiment geslaagd! Heb jij straks nog een Paasborrel of ga je morgen gewoon weer lekker verder met een culinair Pasen? Probeer dan zeker eens deze worstenbroodjes.
Kleine worstenbroodjes voor de Paasbrunch
VOORBEREIDING: 10 MIN | BAKTIJD: 20 MIN | TOTAAL: 30 MIN | AANTAL: 12
Ingrediënten
- 125 gram mozzarella
- 2 volle eetlepels roomkaas
- 100 gram amandelmeel
- 2 eieren
- 1 halve verse braadworst (zo’n opgerolde)
- 1 kommetje gecrushte zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad en sesamzaad
- snufje zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Doe de mozzarella in een food processor en maal fijn. Meng de roomkaas door de mozzarellabrij.
- Meng het amandelmeel en een ei in een grote kom
- Meng de kaas met het amandelmengsel en smaak af met een snufje zout
- Maak een mengsel van sesamzaad, lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten en crush deze in de vijzel of blender. Doe het mengsel in een kom.
- Kluts een eitje in een ander kommetje.
- Trek een stuk huishoudfolie over een snijplank. Leg hierop de helft van het deeg en leg daar een ander stuk huishoudfolie overheen. Druk het deeg tot een rechthoekige, dunne lap.
- Knip de braadworst open en duw er een bolletje vlees uit. Leg die op het deeg en snij met een mes een vierkantje in het deeg, rondom het gehakt.
- Vouw nu het deeg om het bolletje heen. Druk aan, zodat die mooi rond is en het vlees bedekt is.
- Bestrijk het deeg met geklutst ei en dip het broodje in de pitten- en zadenmix.
- Herhaal dit tot al het deeg op is.
- Plaats de worstenbroodjes op een bakplaat met bakpapier en laat in het midden van de oven in twintig minuten goudbruin worden.
Tip
- Is het deeg te nat? Voeg gerust wat extra lijnzaad toe. Amandelmeel kan ook, maar dat beïnvloedt de smaak gelijk. Eventueel kan je ook vlozaad gebruiken, maar doe dat met mate. Vlozaad absorbeert heel snel heel veel vocht. Je hebt er maar een beetje van nodig.
Hoi Anneke,
ze zijn heerlijk, ook nu in de herfst…..
hoe kan ik ze het beste bewaren als ik over heb?
in vetvrij papier of in plastic? in de koelkast of gewoon koel en droog bewaren?
Hi José, wat leuk om je hier te zien! Sorry voor de late reactie, de herfst heeft me geveld. Ziek op bed dus 🙁 De bolletjes bewaar ik zelf altijd in vershoudfolie, prima te doen! Bij voorkeur in de koelkast, mocht je ze langer dan twee dagen willen bewaren. Groetjes, Anneke
ipv een bolletje mozzarella heb ik kant en klaar geraspte mozzarella genomen; dan is het deeg niet zo nat….
Wat een goed idee! Dan heb je natuurlijk het uitlekvocht er niet bij zitten. Neem ik mee in mijn volgende recepten! Bedankt! 🙂