Ben was jarig en dus was het weer hoog tijd om de keuken in te duiken! Voordat ik mijn suikers zoveel mogelijk schrapte was ik dol op banoffee pie; een taart met een karamellaag, banaan, slagroom en soms ook nog wat chocola. Eerlijk gezegd ben ik er nog steeds dol op. Sommige liefdes gaan nooit over, nietwaar? En dat is ook helemaal niet erg, want laat ik nu een handige manier hebben gevonden om een suikervrije variant te maken van deze enorme sugar bomb.
Al eerder bakte ik een doodgewone cake met een cakemix van het merk Sukrin. Ik was zo onder de indruk van de smaak en kwaliteit dat ik wat extra bestelde voor de voorraadkast. Taartbodem: check! Die karamellaag zou ook een fluitje van een cent zijn, want met de vezelsiroop (ook van Sukrin) maak ik regelmatig suikervrije karamelsaus. Check! Tja… dan die banaan. De laatste keer dat ik nog eens een banaan heb gegeten was meer dan een jaar geleden. Echt koolhydraatarm mag je het niet noemen. Een banaan bevat namelijk zo’n 20 tot 30 gram koolhydraten. Maar omdat het feest was en er per taartpunt maar een plakjes op liggen, ging ik overstag. En heej, we hebben het hier niet over 30 gram geraffineerde suikers, hè? 😉 Slagroom is niet gezond, maar bevat nauwelijks koolhydraten, dus dat zat ook goed. En voor de chocoladegarnering gebruikte raspte ik een stukje pure chocolade van 85% cacao van Hands off my chocolate.
Ik gebruikte het hele pak sukrin, bakte de cake en sneed deze uiteindelijk in twee lagen. De tweede laag had ik niet meer nodig, dus die is later nog opgegaan. Wil je groots uitpakken dan kun je prima een taart met twee lagen maken. Geen probleem. In het recept ga ik uit van het hele pak Sukrin cakemix. Je houdt daarna één laag over. Komt wel op, toch? 😉
Ik kan zeggen: het feestvarken en zijn vriendin waren zeer gelukkige mensen die middag. Dit wordt de hit op alle andere feestmomenten!
Koolhydraatarme banoffee pie
Ingrediënten
- 1 pak Sukrin cakemix
- 4 grote eieren
- 200 ml water
- 100 ml olie
- 90 gram vezelsiroop / fibre syrup
- 65 gram roomboter
- 200 ml slagroom
- 35 gram suikervrije zoetstof, zoals Steviala Kristal Sweet of Sukrin
- 200 ml slagroom
- 1 banaan (misschien 2, ligt aan de grootte)
- Stukje pure chocolade (minimaal 85% cacao)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175º C.
- Klop vier grote eieren, 200 ml water en 100 ml olie door elkaar in een grote kom.
- Voeg de cakemix toe en klop tot het deeg glad is. Giet het mengsel in een ingevette springvorm.
- Bak de cake in 30-35 minuten en laat op een rooster afkoelen.
- Maak intussen de karamelsaus volgens het S.o.T.S. recept (laat het zout achterwege) en laat afkoelen
- Snij de cake overdwars, zodat er twee lagen ontstaan.
- Bestrijk de onderste cakelaag (met de open kant naar boven) met een dikke karamellaag.
- Snij de banaan in dunne plakken en leg de plekjes op de karamel.
- Klop de slagroom stijf – voeg eventueel wat suikervrije zoetstof toe – en spuit toefjes op de bananenschijfjes.
- Sprenkel er nog wat karamel overheen en rasp tot slot een stukje chocolade over de slagroom.
- Snel serveren en genieten maar!
Geef een reactie