We zijn weer thuis na een culinaire Tour de France. We aten bouillabaisse en aïoli aan de Cote ‘d Azur. Duivenfiletjes met foie gras, carpaccio met ansjovisdressing en artisjokken in de Provence en sauerkraut met spek en worst in de Elzas. En… croissantjes. Ja, veel te veel croissantjes. Helaas zijn er wat kilootjes aangekomen de afgelopen weken, maar dat maakt me niets uit. Ik heb volop genoten en weet hoe ik in no time weer terug in vorm ben! 😉
Hoewel ik me had voorgenomen om op Shaking off the Sugar meteen al die heerlijke Franse recepten te delen, begin ik met iets heel anders. Ik had zoveel zin om weer zelf de keuken in te duiken en te experimenteren, dat ik op de eerste avond thuis een niet te versmaden, koolhydraatarme pokébowl heb gemaakt. De inspiratie haalde ik uit het kookboek “Poké – Hawaïaanse salades” van Celia Farrar en Guy Jackson. Ik plukte ideeën uit verschillende recepten, zocht naar suikervrije en koolhydraatarme alternatieven en verraste mijzelf en mijn lief met deze:
Pokébowl met wasabitonijn, pikante makreel en bloemkoolrijst
Voor 2 personen | Bereidingstijd: 1 uur
Ingrediënten
Bloemkoolrijst:
- 250 gram bloemkool
- 2 eetlepels mirin (let op: wil je in ketose komen / blijven: in mirin zitten relatief veel koolhydraten)
- 2 eetlepels rijstazijn (let op: wil je in ketose komen / blijven: in mirin zitten relatief veel koolhydraten)
- een theelepel Steviala Kristal Sweet of Sukrin
- een halve theelepel zout
Makreel:
- 2 makreelfilets
- 125 ml Japanse soyasaus
- 2 eetlepels water
- 5 cm verse gemberwortel, geraspt
- 1 eetlepel Steviala Kristal Sweet of Sukrin
- 1 eetlepel sesamolie
- snufje chilipoeder
- sap van een halve limoen
- 1 teentje knoflook (optioneel)
Tonijn:
- blikje tonijn
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel Griekse yoghurt of kwark
- halve theelepel wasabi (of meer als je van pittig houdt)
- snuf zout
Toppings:
- handvol gekookte/geblancheerde sojaboontjes
- 1 lente-uitje
- 1 avocado
- 1 handje bonitovlokken (optioneel)
Bereidingswijze
- Rasp de bloemkool fijn tot de grootte van rijstkorrels en doe in een magnetronbestendige kom. Verwarm ongeveer een minuut op vol vermogen in de magnetron. Roer door de bloemkool om even te laten uitdampen.
- Meng rijstazijn, mirin, zoetstof en zout en giet dit over de bloemkool. Goed mengen en laten afkoelen.
- Meng in een kom alle ingrediënten voor de makreelmarinade. Snij vervolgens de makreel in blokjes. De huid kan je erop laten zitten. Zorg wel dat je de grootste graten hebt verwijderd. Dat gaat het makkelijkste met een pincet. Doe de makreel bij de marinade.
- Laat het blikje tonijn uitlekken en meng met yoghurt, mayonaise en wasabi. Voeg naar smaak wat zout toe.
- Blancheer de sojaboontjes als je ze uit de vriezer haalt. Je kunt ze ook een minuutje in de magnetron doen. Heb je kant en klare boontjes? Dan hoef je (nog) niets te doen.
- Snij het lente-uitje in fijne ringetjes en de avocado in plakjes.
- Haal de makreel uit de marina, laat een beetje uitlekken en verhit wat olie in een koekenpan. Bak de makreel op hoog vuur gaar. Dit gaat vrij snel!
- Zet twee grote kommen of diepe borden klaar. Doe daar eerst de bloemkoolrijst in. Daarna komen de toppings: de tonijnsalade, sojaboontjes, avocado, lente-ui en tot slot de makreel. Als je er een echt umami spektakel van wilt maken, kun je ook nog bonitovlokken gebruiken.
- Strooi er tot slot nog wat sesamzaadjes overheen (ik heb wasabi-sesamzaadjes in de kast staan) en druppel er eventueel nog wat sojasaus overheen.
Smakelijk!
Geef een reactie