Iedere Bourgondiër heeft wel één kookboek dat door de tijd getekend is. Zo’n boek waarvan de bladzijden van je favoriete recept aan elkaar plakken of bijna losraken door het veelvuldige raadplegen. Voor mij is dat “Het Grote Larousse Moestuin Receptenboek”. Geloof me, als je dat doorbladert, snap je niet dat er mensen zijn die het moeilijk vinden om aan hun 200 gram groenten per dag te komen. In de keuken van Esprit Montagne heb ik de recepten uit dat boek dan ook volop gebruikt als inspiratiebron, op dagen dat de chef vrij was. Mijn favoriet? De “heerlijke, zoete worteltaart met hazelnoten”.
Omdat wortels net wat meer koolhydraten bevatten dan pompoen en een hogere glycemische index hebben, besloot ik vandaag de wortels te vervangen door flespompoen. Bloem verving ik door amandelmeel. De basterdsuiker maakte plaats voor Kristal Sweet. Zo werd mijn aloude worteltaart ineens een hippe pumpkin spice pie. In Amerika zijn Pumpkin Spice taarten en koekjes al lange tijd een grote rage. Ook de Nederlandse Generation Z weer er intussen wel raad mee. Sinds Starbucks in 2013 de Pumpkin Spice Latte verkoopt, is die warme herfstsmaak niet meer weg te denken en vliegen de bekers over de toonbank. Helaas maakt Starbucks dankbaar gebruik van het effect van suiker. De Pumpkin Spice Latte zit dan ook boordevol geraffineerde suikers.
Nou, wat dat betreft zit je hier wel goed… 😉
p.s. Vergeef me voor deze foto: deze nam ik dus jaren geleden in een heel drukke keuken, in een heel druk hotel, met een heel oud telefoontje.
Pumpkin spice pie: de hippe pompoentaart
Voorbereiding: 15 minuten | Baktijd: 50 minuten | Aantal personen: 6
Ingrediënten
- 250 gram flespompoen
- 125 gram hazelnoten
- 100 gram boter
- 2 eieren
- 2 eetlepels zoetstof, bijvoorbeeld Kristal Sweet
- 50 gram amandelmeel
- 1 zakje bakpoeder
- 2 theelepels kaneel
- 2 theelepels koekkruiden
- snufje zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Hak de hazelnoten fijn tot poeder (dat gaat het best in een keukenmachine).
- Snij de flespompoen door midden. Snij de ene helft weer door midden. Verwijder de schil met een dunschiller.
- Rasp de pompoen fijn.
- Klop de eitjes los.
- Rooster het hazelnootpoeder in een droge koekenpan.
- Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron.
- Voeg alles bij elkaar en meng. Voeg daarna de Kristal Sweet, bakpoeder, amandelmeel en specerijen toe.
- Vet een springvorm in (met een niet al te grote doorsnede, je wilt natuurlijk dat je taart mooi hoog wordt en niet een koek).
- Giet het beslag in de springvorm en bak in 50 minuten af.
Tips
- Is de taart na het bakken nog te nat? Bedek deze dan met aluminiumfolie en zet nog een minuut of tien terug in de oven.
- Lekker met een icing van mascarpone, walnoten en sinaasappelrasp. Of zelfs met een beetje limoenrasp!
Dag Anneke, wat een leuke site heb je, blij dat ik hem ontdekt heb. Ik moet om andere redenen dan afvallen koolhydraatarm eten en ik heb heerlijke recepten gezien die ik wil gaan proberen (het kokoschia ontbijt heb ik net vanmorgen geprobeerd en ….. die blijft erin). Nu wil ik bovenstaand recept proberen, maar snap ik niet zo goed de bedoeling met de hazelnoten. Bij ingrediënten staat hele hazelnoten, maar in het recept hazelnootpoeder. Daarnaast moet je de helft roosteren, maar waar blijft dan de andere helft? Ik hoor graag. Vriendelijke groet, Inge
Hi Inge, sorry voor deze late reactie! Ik ben een paar maanden geleden moeder geworden van een lief klein meisje en heb Shaking off the Sugar even op een laag pitje gezet. Wat fijn dat deze site je inspiratie geeft voor je nieuwe leefstijl. Wat betreft de cake: de hazelnoten moeten eerst fijngemalen worden. Ik zie dat ik dat in het recept was vergeten, oeps. Ik heb het erbij gezet. In het originele recept wordt de helft van het hazelnootpoeder lichtjes geroosterd en de andere helft gaat er gewoon rauw in. Maar je kan ook alles roosteren, dan krijgt je cake iets meer body. Groetjes, Anneke