Onlangs ontmoette ik Robin van happyhealthy.nl. We raakten over de praat over… eten…. want ja, daar gaat 90% van mijn gesprekken over 😉 Hij vertelde me dat hij een heerlijk recept had voor deze koude, natte herfstdagen. En nog eentje ook die niet alleen perfect past bij een koolhydraatarme levensstijl, maar waar je iedereen blij mee maakt. Of je nu wil afvallen, op gewicht wil blijven of gewoon met je vrienden of familie om de tafel van comfort food wil genieten…! Ik heb het over “Romige kip met champignons en Parmezaanse kaas”.
Hij stuurde me zijn recept en ik ben natuurlijk gelijk de keuken in gedoken. Het gerecht is klaar in 30 minuten en de romige knoflook saus met Parmezaanse kaas is werkelijk om je vingers bij af te likken. Als ik mijn hotel-restaurant Esprit Montagne nog had gehad, had ik het zo op de kaart kunnen zetten. En het leuke is dat dit gerecht helemaal geen suiker en nauwelijks koolhydraten bevat! Zo blijkt maar weer, hoe lekker een gezonde levensstijl kan zijn. Met dit soort recepten heb je helemaal niet het idee dat je er iets voor opzij moet zetten om af te vallen of op gewicht te blijven. Deze Romige kip met champignons en Parmezaanse kaas bevat slechts 3 gram koolhydraten per portie!
Koolhydraatarm en rijk aan eiwitten
Wist je trouwens dat champignons echt mijn favoriet zijn sinds ik de koolhydraten ben gaan schrappen? Ze slechts 0,3 gram koolhydraten per 100 gram. Dat is zelfs voor een groente ongekend laag, sterker nog: het is de groente met de minste koolhydraten. Per 100 gram bevatten ze ook slechts 16 kcal, terwijl ze je wel voorzien je wel van de nodige eiwitten, vitamines en mineralen. Kipfilet bevat helemaal geen koolhydraten en Parmezaanse kaas heeft slechts 2 gram koolhydraten per 100 gram, terwijl het wel goed is voor maar liefst 40 gram eiwitten per 100 gram.
Om de saus in te dikken en te binden wordt in dit recept gebruik gemaakt van arrowroot. Dit is gezonder dan gewone bloem omdat het in tegenstelling tot bloem complexe koolhydraten bevat. Voor dit recept heb je 1 eetlepel arrowroot nodig wat gelijk staat aan ongeveer 10 gram koolhydraten. Let wel op dat je de saus niet te lang door verwarmt, want dan valt de binding weer uit elkaar 🙁
Romige kip met champignons en Parmezaanse kaas
Voor 4 personen, bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten
- 4 stuks kipfilet
- 200 gram champignons
- 200 gram verse spinazie, fijn gesneden
- 200 ml slagroom
- 100 gram boter
- 100 ml kippenbouillon
- 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 4 teentjes knoflook
- 1 eetlepel arrowroot poeder
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- Zout naar smaak
- Gemalen zwarte peper naar smaak
Bereiding:
- Bak in de olijfolie en op een matig vuur de kipfilets gaar (kan eventueel ook in reepjes) en zet ze apart.
- Maak de champignons schoon en snij ze in plakken. Bak de champignons in een paar minuten gaar in wat olijfolie en zet ze apart.
- Knijp de teentjes knoflook met een knoflookpers uit boven de pan. Fruit op een laag vuurtje aan in wat olijfolie. Voeg hier de boter aan toe.
- Zodra de boter op een laag vuur gesmolten is voeg je hier de arrowroot poeder aan toe. Roer totdat het indikt. (Niet te lang!)
- Voeg hier de kippenbouillon, de slagroom, de Parmezaanse kaas en (naar smaak) peper en zout aan toe. Roer het goed door en voeg er dan de verse spinaziebladeren aan toe.
- Zodra de spinazie geslonken is voeg je de kipfilets en champignons toe, zodat deze weer kunnen opwarmen.
- Serveertip: je kunt dit gerecht eventueel serveren met wat koolhydraatarme pasta, bloemkoolrijst of courgetti.
Eet smakelijk!
Waar kan ik arrowroot poeder kopen?
Hi Carola, je kan arrowroot gewoon bij Albert Heijn kopen, maar ook bij De Tuinen of andere reformzaken. Groetjes, Anneke
Hoi!
Zou je deze saus ook een dag van tevoren kunnen maken en dan weer opwarmen?
Hi Naomi, allereerst: sorry voor deze late reactie! Een paar maanden geleden ben ik moeder geworden van een prachtig meisje en dus heb ik Shaking off the Sugar even op een laag pitje moeten zetten. Maarrrr…. terugkomend op jouw vraag: sauzen met arrowroot kan je niet goed opwarmen. Als arrowroot te vaak of te hoog wordt verwarmd, gaat de werking verloren. De binding verdwijnt dan weer. Wat je wél zou kunnen doen, is alles in de basis voorbereiden zonder arrowroot en de volgende dag opwarmen mét arrowroot. Ik ben benieuwd wat je er van vindt!
Hoi! Kun je ook gewoon maizena ipv arrowroot gebruiken?
Hi Lisa, dat kan! Maar maizena is helaas niet koolhydraatarm. 😉 Groetjes, Anneke