“That which we call a rose, by any other name would smell as sweet.” De gevleugelde woorden van Shakespeare gaan helaas ook op voor suiker. Want welke naam voedingsfabrikanten er ook aan geven en hoe ze de oorspronkelijke suiker ook omzetten in een andere vorm, suiker blijft suiker.
Begin je met een koolhydraatarm of suikervrij dieet of wil je gewoon wat bewuster koken, begin dan vooral de etiketten te lezen. Suiker kent vele namen. Om je een beetje op weg te helpen die namen te herkennen op het etiket van je muesli of steviapoeder, deel ik hier een lijstje met je:
- Agavenectar
- Agavesiroop
- Ahorncrème
- Ahornsiroop
- Appelsapconcentraat
- Appelstroop
- ‘Aroma’ (suiker + smaakstof)
- Barbados suiker
- Basterdsuiker
- Beetwortelsap
- Bietenstroop
- Bietsuiker
- Blackstrap Molasses
- Bruine suiker
- Caramel (verhitte/gebrande suiker)
- Castor melis
- Confectiesuiker
- D-glucose
- Dadelstroop
- Demerara
- Dextrose
- Diastatisch moutextract
- Diksap
- Donkere/donkerbruine basterdsuiker
- Druivensapconcentraat
- Druivensuiker
- Eindmelasse
- Esdoornsiroop
- Fruitsuiker
- Fructose
- Fructose-invertsuikerstroop
- Fructosesiroop
- Fructosestroop
- Fruitsapconcentraat
- Galactose
- Gebrande suiker
- Gebrande suikerstroop
- Geconcentreerd vruchtensap
- Geconcentreerd (…)sap
- Geleisuiker
- Gele kandijsiroop
- Gierstsiroop
- Glucose
- Glucosesiroop
- Glucosestroop
- Glucose-fructosestroop
- Gouden siroop
- Honing
- Invertsuiker
- Invertsuikerstroop
- Invertsiroop
- Invertstroop
- Johannesbroodpitsiroop
- Kandij
- Kandijsuiker
- Kandijstroop
- Kaneelsuiker
- Karamel (verhitte/gebrande suiker)
- Karamelsuikerstroop
- Kokosbloemsuiker
- Kokosbloesemsuiker
- Kristalsuiker
- Kristallijne fructose
- Lactose
- Lichte/lichtbruine basterdsuiker
- (Magere) melkpoeder: +/- 50% suiker
- Maismoutstroop
- Maïssuiker
- Maisstroop
- Malt
- Maltodextrine
- Maltose
- Maple Syrup
- Melasse
- Melksuiker
- Molasses
- Moutextract
- Moutsuiker
- Moutstroop
- Muscovado
- Nectar
- Oersuiker
- OERzoet
- Organische rauwe suiker
- Palmsuiker
- Panocha
- Panela
- Parelsuiker
- Perensapconcentraat
- Poedersuiker
- Rapadura
- Rietsap
- Rietsuiker
- Rietsuikerstroop
- Rijststroop
- Rijstsuiker
- Ruwe Rietsuiker
- Sacharose
- (…)sapconcentraat
- Schenkstroop
- Siroop
- Sorghumsiroop
- Speltstroop
- Stroop
- Sucanat (Sugar Cane Natural)
- Sucrose
- Suikerstroop
- Tafelsuiker
- Tarweglucosestroop
- Tarwestroop
- Treacle
- Turbinado
- Vanillesuiker
- Vruchtenextract
- Vruchtensapconcentraat
- Vruchtensap op basis van extracten of concentraten
- Witte basterdsuiker
- Witte suiker
- Zwarte rietsuikermelasse
Die lijst is veel te lang om te onthouden. Daarom een paar ezelsbruggetjes:
- Vermijd producten met grote hoeveelheden ingrediënten die eindigen op -ose (glucose, fructose, dextrose)
- Vermijd producten met ingrediënten die eindigen op ‘-stroop’, ‘-siroop’ en ‘-honing’
Laat je niet misleiden door de verpakking
Ik begon met mijn koolhydraatarm dieet en kocht meteen een grote pot Stevia van Candarel. Zo eentje met een mooi groen Steviablaadje op de verpakking. Na een week was ik nog geen ons afgevallen. Ik snapte er niks van. Totdat ik het etiket nog eens goed bekeek. Aaaaaaaah…. het zat bomvol suikers!
Verschillende fabrikanten gebruiken de goede naam ‘stevia’ door een mengproduct aan te bieden van steviolglycosiden én suikers. We hebben het dan over een vleugje extract, wat nét voldoende is om de naam ‘stevia’ officieel te mogen gebruiken!
Wil je goede stevia of erythritol aanschaffen? Kijk dan eens op www.afvallenmetbregje.nl of bezoek een reformwinkel bij jou in de buurt.